Informacje

Rybacka Lokalna Grupa Działania „Roztocze”...

open-uri20200805-23889-c8m1lc
Rybacka Lokalna Grupa Działania „Roztocze” realizując Projekt współpracy międzyregionalnej „Złota Łuska”, utworzyła „Lubelsko- Podkarpacki Szlak Karpia”, którego celem jest popularyzacja spożycia ryb słodkowodnych w obiektach gastronomicznych i restauracyjnych. Jest to pierwszy szlak kulinarny promujący spożycie zdrowych z natury ryb z naszych regionów. Utworzyły go obiekty – restauracje, w których są promowane dania z ryb słodkowodnych. W celu promocji szlaku każde z miejsc zostało oznakowane tablicą informacyjną, nagrany został film promocyjny, wydano ulotki promocyjne oraz Przewodnik kulinarny „Smaki Złotej Łuski”.
Ważnym elementem w realizacji tak szeroko zakreślonego projektu jest organizacja szkoleń kulinarnych, pokazów i warsztatów dla szefów kuchni restauracji tworzących oraz chętnych przystąpić do szlaku.
Naszą gminę reprezentowali p.Mariola Czapla-Dyrektor KDK i p. Janusz Oś -Z-ca Burmistrza.
Warsztaty kulinarne odbyły w Karczmie rybnej „Karpiówka” mieszczącej się w Bełżcu przy ul. Zamojskiej 5. Poprowadzi je sam Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni- Jarosław Uściński.
Warsztaty kulinarne organizowane są w ramach realizacji lokalnej strategii rozwoju oraz współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze"
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image