Ciasteczka pomarańczowe

W listopadzie 2019 r. w Krasnobrodzkim Domu Kultury odbyły się warsztaty kulinarne organizowane przez Stowarzyszenie Kulturalno-Naukowe "Do Źródeł". Warsztaty przeprowadzili właściciele restauracji "Koncertowa", państwo Elżbieta i Jerzy Wójcikowie, wielcy pasjonaci i miłośnicy kuchni, którzy poprowadzili uczestników po kulinarnych smakach naszej tradycyjnej kuchni wykorzystując produkty lokalne. Dla przypomnienia przedstawiamy jeden z przepisów na przedświąteczne ciasteczka pomarańczowe. Życzymy smacznego! 🙂 PRZEPIS: Ciasteczka pomarańczowe 2 pomarańcze ½ szt. cytryny ze skórką 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 300 g maki pszennej 100 g migdałów posiekanych drobno Lukier pomarańczowy Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Miękkie masło ucieramy ze 100 g cukru pudru na puszysta masę. Kolejno dodajemy żółtka i ok 50 ml soku z pomarańczy. Ucieramy. Wsypujemy mąkę, skórkę startą z cytrusów i posiekane drobno migdały. Ucieramy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia poprzez rękaw wyciskamy okrągłe kulki i spłaszczamy je łyżką. Pieczemy ok 25 minut bez konwekcji w temp 180 stopni. Po upieczeniu polewamy lukrem pomarańczowym 60 g cukru pudru i sok pozostały z pomarańczy, ucieramy.

130277189_663472607657625_5857207947400837419_o.jpg

130828068_663472617657624_2106485132177248631_o.jpg